A KELER-en keresztül jelenthetőek a nagykereskedelmi energiapiacokon kötött ügyletek - Sajtómegjelenések

Kiadvány: profitline.hu

Dátum: 2015. november 18.

 http://profitline.hu/hircentrum/hir/342725/A-KELER-en-keresztul-jelenthetoek-a-nagykereskedelmi-energiapiacokon-kotott-ugyletek-

A KELER-en keresztül jelenthetőek a nagykereskedelmi energiapiacokon kötött ügyletek

A KELER Központi Értéktár Zrt. sikerrel zárta az RRM (Registered Reporting Mechanism) regisztrációs folyamatot, így az európai energiapiaci szabályozó hatóságtól (ACER) megszerezte a jogosítványt arra, hogy a nagykereskedelmi energiapiacokon kötött ügyletekhez kapcsolódó jelentési kötelezettség teljesítésében szolgáltatásával segítse partnereit.

A REMIT jelentési kötelezettség, amelynek célja az európai energiapiacok átláthatóbbá és stabilabbá tétele 2015. október 7-én lépett életbe. A szabályozásnak megfelelően a piaci szereplőknek első körben a szervezett energiapiacokon létrejött ügyletek és megbízások kapcsán kell teljesíteni a jelentési kötelezettségüket az európai energiapiaci szabályozó hatóság, az ACER felé, melyet az úgynevezett Registered Reporting Mechanism-okon (RRM) keresztül tudnak kezdeményezni. Második lépésben, 2016. április 7-étől a szervezett piacokon kívül kötött ügyletekkel és megbízásokkal bővül az adatszolgáltatási kötelezettség.

„A KELER annak érdekében, hogy az EMIR-hez hasonlóan, a REMIT jelentések kapcsán is segítse a piaci szereplőket kötelezettségük teljesítésében, az ACER-nél kérelmezte RRM-ként történő nyilvántartásba vételét, amelyet a hatóság 2015. november 12-én jóváhagyott, ezzel a KELER elnyerte a teljes jogú RRM státuszt.” – hangsúlyozta Csiszér Péter, a KELER stratégiai igazgatója. Hozzátette: „A piaci szereplők a KELER REMIT jelentési szolgáltatása révén jelenteni tudnak valamennyi szervezett piacon kötött földgáz és villamos energia nagykereskedelmi ügyletet és megbízást, illetve 2016. április 7.-étő l az OTC ügyleteket és megbízásokat is. A szolgáltatás minél szélesebb körű bemutatása érdekében a KELER dedikált aloldalán (https://remit.keler.hu/)részletes információkat tesz közzé, illetve publikálja a kapcsolódó, szerződéses dokumentumokat; de a későbbiek folyamán teszt-hozzáférést is biztosít jelentési rendszeréhez.”

A jelentésre kötelezett vállalatokat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal regisztrálja, amelynek során nyilatkoznak arról, hogy az ügyletek jelentésével mely erre jogosult, külső piaci szereplőt (RRM-t) bízzák meg. A későbbiek során pedig piaci szempontból is mérlegelhetik választásukat és módosíthatják regisztrációjuk vonatkozó részét, amennyiben szolgáltatót váltanának.


Kiadvány: MTI

Dátum: 2015. november 17.

Lezárta az európai energiapiaci jelentési rendszer regisztrációt a KELER

A KELER Központi Értéktár Zrt. (Keler) az európai energiapiaci szabályozó hatóságtól (ACER) jogosultságot szerzett arra, hogy a nagykereskedelmi energiapiacokon kötött ügyletekhez kapcsolódó jelentési kötelezettség teljesítésében szolgáltatásával segítse partnereit - közölte a KELER az MTI-vel kedden.

Közleményében a Keler emlékeztet: az október 7-én hatályba lépett uniós adatközlési kötelezettség (Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency - REMIT) előírja valamennyi nagykereskedelmi energiapiacon kötött ügylet jelentését az európai hatóságok felé. 

A szabályozásnak megfelelően a piaci szereplőknek első körben a szervezett energiapiacokon létrejött ügyletekre és megbízásokra vonatkozóan kell teljesíteniük a jelentési kötelezettségüket az ACER felé. Második lépésben, 2016. április 7-étől a szervezett piacokon kívül kötött (OTC) ügyletekkel és megbízásokkal bővül az adatszolgáltatási kötelezettség. 

A közlemény idézi Csiszér Pétert, a Keler stratégiai igazgatóját, aki elmondta: a piaci szereplők a Keler szolgáltatása révén jelenteni tudnak valamennyi szervezett piacon kötött földgáz és villamos energia nagykereskedelmi ügyletet és megbízást, illetve 2016. április 7-étől az OTC-ügyleteket és megbízásokat is. 

A jelentésre kötelezett vállalatokat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) regisztrálja, amelynek során nyilatkoznak arról, hogy az ügyletek jelentésével mely erre jogosult, külső piaci szereplőt (Registered Reporting Mechanism, RRM) bízzák meg. 


Kiadvány: gazdasag.hirfal.hu, hirek.ma, tozsdehirek.hu, friss-hirek.hu

Dátum: 2015. november 17.

Lezárta az európai energiapiaci jelentési rendszer regisztrációt a KELER.
 

http://gazdasag.hirfal.hu/lezarta_az_europai_energiapiaci_jelentesi_rendszer_regisztraciot_a_keler-7562228.html

http://hirek.ma/hirek/lezarta-az-europai-energiapiaci-jelentesi-rendszer-regisztraciot-a-keler

http://www.tozsdehirek.hu/Lezarta-europai-energiapiaci-jelentesi-rendszer-regisztraciot-Keler/617443

http://friss-hirek.hu/friss-hirek/lezarta-az-europai-energiapiaci-jelentesi-rendszer-regisztraciot-a-keler

 


 

 

 

 

 

Kapcsolat

Füzesi Fruzsina

Értékesítési és ügyfélkapcsolati vezető
Telefon: +36 1 483 6292

Soós-Arató Mónika

Értékesítési és ügyfélkapcsolati munkatárs
Telefon: +36 1 483 6264
Írjon nekünk